Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.15.5 VRTÁNÍ

Použití: Pro vytváření otvorů v materiálu







1. Pravidla pro stanovení řezných podmínek



Otáčky vypočteme ze vzorce







v ... řezná rychlost v [m/min]

d ... průměr vrtáku v [mm]



Zvolte řeznou rychlost a posuv vrtáku tak, aby se využilo co nejvyššího výkonu vrtáku a vrtačky při minimálním opotřebení nástroje.

Jsou-li řezná rychlost, popř. počet otáček vřetena a jeho posuv příliš vysoké, klesá životnost vrtáku. Je namáhán na řezných hranách a špičce, břity se velmi silně zahřívají, měknou, tupí se a lámou.

Při stejných jakostech materiálu platí:

"Čím menší je průměr vrtáku, tím větší má být počet otáček a naopak"

Při změnách průměru vrtáku je třeba také změnit počet otáček vřetena!

Řezná rychlost, popř. počet otáček musí být s přibývající pevností a tvrdostí obrobku snižovat. Měkké oceli, hliníkové slitiny aj. požadují většinou vysoké řezné rychlosti.





2. Pravidla při vrtání



Zkontrolujte zda zvolený počet otáček vřetene a stanovený posuv odpovídají pracovním podmínkám.

Opatrně navrtávejte ! Všímejte si, kde leží střed vrtáku vzhledem ke kontrolní kružnici. Je-li střed vrtáku pouze málo mimo kontrolní kružnici, potom můžete posunout obrobek do správné polohy.

Tvrdé povrchy obrobků (např. okuje), drsné povrchy, porézní místa a podobně, šikmé plochy na spodní straně obrobku navrtávejte pozorně! Vrták se lehce zasekne a zlomí se. Otáčky vrtáku a hlavně posuv se musí snížit.

Obrobek nesmíme během vrtání posouvat ze směru vrtání ! Vrták se může lehce zlomit (zvláště vrtáky malých průměrů)

Třísky vzniklé při vrtání musíme neustále odstraňovat. Proto vytahujeme častěji vrták z vrtané díry, abychom odstranili třísky a aby mohla do díry natéci chladící kapalina ! je to důležité hlavně u malých průměrů vrtáků, u houževnatých třísek (např. u vrtání lehkých kovů, třísky měknou a lepí se) a hlubokých děr (ucpávání drážek).

Hlavní břit a jeho hrany se lámou

Příčina: Příliš velký posuv, příliš velká řezná rychlost, tvrdá místa, sraženiny nebo pískové vměstky v materiálu, který vrtáme, příliš rychlé zchlazení zahřátého vrtáku, příliš velké podbroušení příčného břitu.

Náprava: Upravit podbroušení, zvolit menší otáčky a posuv, dostatečně chladit

Vrták skřípe a je rozdílná tloušťka třísek

Příčina: otupené ostří, příliš velký posuv

Náprava: Změnit posuv, naostřit vrták

Při dovrtávání vrtejte pozorně, odlehčte břit vrtáku. Posuv provádějte s citem a pomalu, jeli to možné tak ručně. Břity vrtáku se mohou lehce zaseknout a tím zlomit. Zvláště při dovrtávání sešikmené spodní strany obrobku vrták uhýbá a hrozí jeho zlomení !





3. Pravidla při chlazení a mazání



Chladící kapalinu nepřivádějte po kapkách, ale klidným a nepřetržitým proudem ! Kapalina musí mít čas na příjem tepla z obrábění. Čím vyšší jsou teploty a čím větší jsou zahřívaná místa, tím větší množství chladící kapaliny je zapotřebí.

Chladící kapalinu přivádíme ihned po zahájení obrábění. /li>

Přehřáté nástroje neochlazujeme ihned ve studené kapalině, protože by docházelo k tvoření povrchových trhlin a při práci by se nástroje lámali.







4. Dosahované parametry











Žádné komentáře:

Okomentovat