Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.7.6 KONTROLA A VADY ODLITKŮ

Kontrola odlitků

Pro kvalitní kontrolu je nutné mít k dispozici kvalitně vybavené následují laboratoře
Chemické (Chemický rozbor materiálu)
Metalografické (Struktura materiálu)
Mechanické (Mechanické vlastnosti materiálu)
Technologické (Technologické vlastnosti materiálu)
Defektoskopické (Vnitřní vady materiálu)

Rozsah zkoušek závisí na:
Rozsahu výroby
Druhu materiálu
Důležitosti odlitku (jaká strojní součást z odlitku bude)

Zjišťují se zejména vnitřní vady -> jsou velmi nebezpečené
Používají se k tomu defektoskopické zkoušky (prozařování RTG či gama paprsky)
Nákladné
Jediná průkazná metoda bez porušení materiálu -> použití jen pro důležité odlitky pro automobilový, letecký, energetický průmysl


Vady odlitků

Struskové vměstky - Při lití nebyli zadržena struska či oxidy kovů -> povrchové prohloubení, vnitřní vady
Sraženiny ve struktuře odlitku - Odlitý materiál netuhne stejnoměrně (tuhnutí probíhá z vnějšku do vnitř) -> na silnějších stěnách se vytvářejí dutiny -> nazýváme je sraženiny (ke sraženinám nedochází pokud jsou stěny odlitku stejně silné)
Bubliny ve struktuře odlitku - Mokrý formovací písek uvolňuje při licí teplotě vodík a kyslík, při nedostatečném odvodu těchto plynů vnikají tyto plyny do struktury
Trhliny v odlitku - Přechody průřezů byli konstrukčně navrženy příliš krátké (tuhnutí silnějších míst bylo pomalejší) -> do forem do míst většího průměru vkládáme chladící železa -> řízení procesu chlazení
Pnutí v odlitku - Pnutí vzniká při smršťování při ochlazování taveniny nebo špatná rozpadovost formovací směsi-> tvoření trhlin
Segredace - Vzniká při odměšování složek taveniny při tuhnutí a nestejnoměrným rozdělením legovacích prvků -> rozdílné vlastnosti materiálu u vnitř odlitku a na povrchu
Přesazený, zmetkový odlitek - Vzniká, když formy nedoléhají přesně na sebe
Okrajové nebo oválné zesílení - Není-li forma dostatečně upěchována -> ustupuje pod tlakem licího materiálu

Žádné komentáře:

Okomentovat